„The Chemistry of Cold”

 

W ciepły, słoneczny poranek 4 listopada tego roku klasy I d i II b miały okazję wysłuchać na Politechnice Śląskiej wykładu dr Nikodema Kuźnika pt.  „The Chemistry of Cold”.

Na początku pan prowadzący poinformował nas, że większość wykładu będzie prowadzona w języku angielskim, a jeśli pojawią się jakieś trudniejsze lub niezrozumiałe dla nas zdania bądź wyrazy , to przetłumaczy je na język polski.  Okazało się jednak, że rozumieliśmy o czym jest wykład i potrafiliśmy po angielsku udzielać odpowiedzi  na zadawane przez prowadzącego pytania :)

 

W części zatytułowanej „How cold?” dowiedzieliśmy się między innymi:

        jakie temperatury skraplania lub wrzenia mają poszczególne gazy,

        co to jest  zero absolutne,

        gdzie na kuli ziemskiej odnotowano najniższe temperatury.

 Następnie wykładowca wyjaśnił nam takie pojęcia jak: punkt krytyczny, sublimacja, a także jak usuwa się kofeinę z kawy.

 Kolejna część wykładu nosiła tytuł „Ice – how to destroy it?”, gdzie omówiono kilka sposobów na pozbycie się lodu: - Heat it,  -Press it,  -Add a salt,  -Sublime it.

  Następny temat „ Ice we know” poświęcony był wiązaniom i strukturze cząsteczek lodu, szadzi  i szronu.

„Cold means slow” - w tej części wykładowca tłumaczył nam zastosowanie niskiej temperatury w przechowywaniu żywności, w elektronice i w medycynie. Pokazywał między innymi zastosowanie super magnesów w rezonansie magnetycznym.

Były też przeprowadzane doświadczenia z suchym lodem, które można zobaczyć na załączonych zdjęciach. Zapraszamy do galerii.

 

                                                                                      Bogusław Halski-Pionka i Marcel Słoma

                                                                                                         z  klasy II b

 

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ W GALERII

Joomla templates by a4joomla

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce Zobacz informacje na temat plików Cookies Czytaj więcej....

  Akceptuję ciasteczka na tej stronie.
EU Cookie Directive Module Information